menü

Zsoltkert

garden design

Feng shui

A feng-shui ősi távol-keleti tanítás, amely egyre több embert csábit bűvkörébe. Legfőbb célja, hogy harmonikus energiaáramlást teremtsen, és ezáltal az egész életet pozitívan befolyásolja.

Az európaiaknak saját utakat kell találniuk a feng shui tudásának átültetésére és alkalmazására, melyek igazodnak a környezetükhöz és kultúrájukhoz. A kínai kertépítés klasszikus elemei például a pagoda, az ázsiai növények, vagy a bejáratot őrző tarkára festet sárkány nálunk felettébb különleges hatást keltenének. A tájon át barátságosan kanyargó patakocskának rendkívül nyugtató kisugárzása van. Ezzel szemben egy betonba beszorított csatorna lehangolóan sivárnak hat. Ez a két vízfolyásban lévő életenergia erősen különböző minőségével függ össze, azzal az egyetemes erővel, mely mindent ami körülvesz minket éltet. Ezt az energiát a feng shuiban csinek nevezzük. A csi láthatatlan, és mégis jelen van mindenben. A csi az az eszencia mely hegyeket hoz létre, életre kelti a levegőt.

Az energiának folyamatosan mozgásban kell lennie különben megállna az evolúció. A kertben ugyanúgy jelen kell lennie a harmonikus csi áramlásnak, mert tápláló energiája jóleső és erősítő hatással van a környezetre és az ott élő emberekre. A csi áramlás fokozza a jó közérzetet, és lehetővé teszi azt is hogy boldogabban, és sikeresebben éljünk. Még a legkisebb zöldfelület is szolgálhat kibővített élettérként, és a feng shui helyes elvei szerinti kialakítással tápláló és építő csivel örvendezteti meg a lakokat és a látogatókat. Az ideális feng shui kert lehetőleg egyszerű elemekből ál és minden területen szabad harmonikus energia áramlást tesz lehetővé.

Az ideális telek

A telkünket összefüggő egységként kell szemlélnünk. Ideálisak az olyan harmonikus telek-formák, mint a téglalap vagy a négyzet, különösen kedvezőek a sík vagy az enyhén lejtős telkek.

Növényválaszték

A növények kiválasztásakor tekintettel kel lenni a kiszemelt helyen uralkodó tényezőkre, a fényre, melegre, nedvességre, szélre, és a talajra. Ha előnyben részesítjük a hazai növényeket, melyek egyébként is jól boldogulnak ezekkel a körülményekkel, a kertünk viszonylag könnyen kezelhető lesz.

Hívjon bizalommal!